Objektif Utama pelaksanaan program ini adalah untuk merealisasikan matlamat kerajaan untuk melahirkan rakyat yang sihat dan produktif selaras dengan matlamat kerajaan untuk meningkatkan produktiviti negara khasnya dalam kalangan kaum wanita. Antara objektif program kelas yoga yang diadakan oleh Yayasan Kebajikan Vallalar Malaysia, Sungai Petani adalah seperti berikut :

  • Kelas yoga diadakan untuk meningkatkan kadar kecerdasan di kalangan kaum wanita.

  • Yoga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi, sakit jantung dan arthiris.

  • Yoga juga diadakan untuk mengur ngkan tahap stress terutamanya di kalangan kaum wanita.

  • Melalui progrm yoga ini nilai-nilai moral juga diterapkan.

  • Kelas yoga ini diadakan untuk meningkatkan tumpuan dalam pelajarn, rutin harian dan  pelajaran mereka.

  • Secara keseluruhanya, yoga dpat meningkatkan kesihatan dan kecergasan individu.

KELAS YOGA WANITA
Kelas Yoga ini dijalankan oleh dua penceramah / pelatih yang sangat berpengalaman dalam bidang Hatha Yoga. Dalam Hatha yoga ini "Sithili-kaarana Viaa-yaama" akan diperkenalkan bagi melonggarkan dan merenggangkan otot-otot. Senaman atau Asa-naas ini akan menolong badan menjadi lembut dan fleksibel. Seterusnya asanaas ini akan menolong mengabadikan tenaga dan mengubahnya kepada tenaga mental yang 'subtle'. Bahagian kedua Hatha yoga ini akan diajar teknik 'cleansing' seperti cara pernafasan / praana-yaama supaya badan kita berfungsi secara seimbang.

Kelas yoga ini akan dijalan oleh:

  • Dr Komathi Selvarajah MBBS
          * Telah menjalani "International Yoga Instructor Course (IYIC) Foundation

  • Malar Govindan [Hindu Sevai Sangam]
          * Telah menjalani Kursus Pelatih Yoga di Bangalore, India
MAKLUMAT PELAKSANA KELAS YOGA
 
Head Office : No. 525A, Jalan Kuala Ketil, 08000 Sungai Petani, Kedah Darul Aman, Malaysia.Tel : +06012 226 3620 : All Rights Reserved.
Website counter
No of hits :


Program Pembangunan Insaniah                Kem Latihan Pelajar / Belia                Seminar Motivasi Pelajar                 Kelas Yoga Kaum Wanita
Bantuan Keluarga Miskin                        Kem Kesedaran Agama                        Program Motivasi Lain                        Bantuan Bencana AlamHOME        Visi / Misi        Profil Yayasan        Matlamat Yayasan       Program        Carta Organisasi        Location        Hubungi Kami